Erwtensoep met tempeh

vegan snert, vegan erwtensoep

Het is koud, nat en grauw buiten. Wat doe je dan? Juist, erwtensoep maken! Iedere keer als ik snert maak, denk ik: Dit moet ik echt vaker maken. Het is zo makkelijk te bereiden, zo lekker en zo vullend. Maar dan doe ik het weer twee maanden niet en voor ik het weet hangen er groene blaadjes aan de bomen en zit niemand meer te wachten op erwtensoep. Dus, dit jaar heb ik al twee keer erwtensoep gemaakt. Zodat als ik het weer vergeet, ik het tenminste twee keer gegeten heb dit seizoen.

Maar de oerhollandse snert is niet bepaald plantaardig. Althans, de soep wel. De rookworst en spekjes die er doorheen gaan absoluut niet. Om toch een beetje die zoute bite door de soep heen te laten komen, heb ik het vlees vervangen door tempeh. Tempeh is iets daar moet je van houden. En het moet ook wel goed klaargemaakt zijn. Tempeh zo uit de verpakking, zonder kruiden, marinade of andere toevoegingen is echt goor. Dus marineer het alsjeblieft goed voordat je het gaat eten. Al helemaal als dit je eerste keer is.

Tempeh is trouwens wel een hele goede vleesvervanger. Het zit namelijk vol met eiwitten. Namelijk 19 gram eiwitten per 100 gram tempeh. In rookworst maar 14 gram per 100 gram. Tel uit je winst. Mocht je dat nou helemaal niks interesseren, even goede vrienden hoor.  Ik lig er zelf ook niet echt wakker van.

Bouillon is iets dat ik zelf graag gebruik. Niet alleen bij soep maar bijvoorbeeld ook bij pastasausen of het koken van aardappels. Al is veel bouillon niet vegetarisch of vegan. Runder- en kipbouillon is sowieso niet aan te raden als je geen gebruik wilt maken van dierlijke producten. Maar ook in sommige groentebouillon blokjes zitten dierlijke producten verstopt. Ik zelf gebruik graag de bouillonpoeder van BioToday. Op de verpakking staat 1 eetlepel per 200 ml. water. Maar zelf gebruik ik meer water. Zo heb ik bij dit gerecht 3 eetlepels op 2 liter gebruikt. Dat is een kwestie van smaak. Deze is verkrijgbaar in de meeste supermarkten bij het bio-schap.

vegan erwtensoep

Veel plezier en eet smakelijk alvast!

vegan snert, vegan erwtensoep
Print

Erwtensoep met tempeh
Prep Time
10 mins

Cook Time
1 hr 15 mins

Total Time
1 hr 25 mins

 

Snert, of erwtensoep, hoe je het ook wilt noemen. Maar dan op een plantaardige manier. Zonder spekjes of rookworst maar met tempeh.

Course:

Soup
Cuisine:

Nederlands
Servings: 4 personen

Ingredients
 • 2 liter water
 • 300 gram ongekookte spliterwten
 • 3 el groentenbouillon poeder
 • 1 grote winterpeen
 • 1 grote ui
 • 1/2 knolselderij
 • 1/2 prei
 • 200 gram tempeh
 • 4 el sojasaus
 • peper en zout naar smaak

Instructions
 1. Snij de tempeh in blokjes van ongeveer 1 centimeter en laat deze weken in de sojasaus.

 2. Breng het water met de spliterwten en het bouillonpoeder aan de kook. Laat dit 45 minuten zachtjes koken en roer er af en toe doorheen.

 3. Snij de peen, ui, knolselderij en prei in blokjes van ongeveer 1 centimeter

 4. schep na 45 minuten het schuim van het water af en doe er vervolgens de peen, ui, knolselderij en prei bij. Roer hier goed doorheen en laat vervolgens nog eens 30 minuten zacht koken. Ook hier af en toe doorheen roeren.

 5. Als je de soep nog te waterig vindt, kan je het wat langer laten koken. Vindt je hem te dik, voeg er dan een beetje water bij.

 6. Voeg er als laatste peper en zout naar smaak bij. De soep is nu klaar

 7. Doe de tempeh met sojasaus in een pan en laat het zachtjes bruin bakken. Als je ze knapperig genoeg vindt, kan je ze over de soep serveren.

 8. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *