Chia pudding met bosvruchten

chia pudding recept met bosvruchten

Recept: Chia pudding met bosvruchten

Bestaat er iets makkelijkers dan chia pudding maken? Bestaat er iets lekkerders dan chia pudding met bosvruchten? Ja, veggieburgers, zoete aardappel, chocolade. Oke, duidelijk. Maar chia pudding is echt wel heel lekker, super gezond en als je mijn recept volgt, ook nog eens een perfect dessert. Of ontbijt. Wat jij wilt.

chia pudding receptchia pudding recept

Wat is chia zaad?

Chiazaad is klein en zwart en komen van de chia plant. Deze plant hoort bij de familie van de tuinkruiden. Het is dus een neefje van onder andere munt, basilicum en salie. De chia komt oorspronkelijk van midden- en zuid amerika. Al is tegenwoordig Australie de grootste producent van de plant en dus het zaad. De chia zaden werden al bij de Azteken en de Maya’s gebruikt als energieboost. Klik hier voor meer informatie.

Het fijne aan chiazaad is dat het licht verteerbaar is en dus makkelijk in je dieet op te nemen. Het is een bron van omega 3 vetzuren en antioxidanten. De omega 3 zorgt voor een goed bloedbeeld en de antioxidanten ruimen vrije radicalen op. Ook blijkt dat chia zaad net zo effectief werkt als zoete sportdrankjes. Een onderzoek toonde aan dat de prestatie van de sporters bij beide substanties het zelfde bleek. Het voordeel van chia zaad is dan dat je niet al die suikers binnen krijgt die in sportdranken zit.

Chia zaad in een recept verwerken

Chia zaad is vrij neutraal van smaak. Je kan bijvoorbeeld ook een eetlepel in je smoothie doen of door je salade. Je lichaam neemt het in alle vormen makkelijk op.

Het fijne aan chiazaad is dat wanneer je het laat wellen in iets vloeibaars, dat er een geleiachtig goedje ontstaat om het zaadje heen. Is dit vloeibaars iets van plantaardige melk met wat vanille-extract, krijg je dus een heerlijk zoet gerecht. Dit vormt dan de basis voor je chia pudding.

Ik heb gekozen om het te combineren met bosvruchten, maar je kan het met van alles maken. Je kan mango sorbet maken en eten met chia pudding, of gepureerde banaan met chia. Je kan je creatieve brein erop los laten. Let er wel op dat waarmee je het combineerd wat sterker van smaak is, anders kan het een saai toetje worden.

Het recept: Chia pudding met bosvruchten

chia pudding recept met bosvruchten
Print

Chia pudding met bosvruchten
Prep Time
10 mins

Cook Time
2 hrs

Total Time
2 hrs 10 mins

 

Gemakkelijk te maken en heerlijk als dessert. Of als ontbijt. Wat jij wilt.

Course:

Dessert
Servings: 2 personen

Ingredients
 • 2/3 cup chiazaad
 • 2 cups plantaardige melk
 • 1 tl vanille extract
 • 1,5 cup bosvruchten
 • 1,5 el agave siroop
 • 1 handje bosvruchten ter decoratie
  optioneel

Instructions
 1. Doe de melk in een kom en roer er vervolgens de zaadjes en vanille extract doorheen. Zet dit minimaal twee uur in de koelkast. Je kan er ook voor kiezen om dit 's avonds voor het slapen gaan te maken en het de hele nacht in de koelkast laten staan.

 2. Zet op een laag vuurtje een steelpannetje met de vruchten en de agave siroop. Roer hier regelmatig doorheen tot het jam-achtig is. Plaats ook dit in een kommetje in de koelkast.

 3. Als de zaadjes helemaal opgenomen zijn door de melk, weet je dat het goed is. Doe in een glas een bodempje van de bosvruchten jam en vervolg het met twee volle lepels chia pudding. Dit kan je afwisselen tot het glas vol zit.

 4. Besprenkel het met nog wat jam en vruchtjes.

 5. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *